The Recovery Hub

Co-design workshop, brand identity, interior design furniture design and fabrication for RAPt recovery Hub, Haggerston. 

The Recovery Hub is a collaborative project between the RAPt charity and Russel Brand and provides support for those recovering from drug and alcohol addiction.

Situated in Haggerston, the hub presents a welcoming and inclusive space for a diverse community that all share the common goal of overcoming an addiction. Along the way visitors will share experiences with one another and find security, support and motivation within the hub. As the first recovery hub of its kind, we designed the space to be experimental and flexible as the function of the space changes and evolves to suit the needs of the community. It can facilitate workshops and group work alongside personal one-on-one space.

Studio Raw saw this project not only as an opportunity to create a designed space but also to engage with the community that we were designing for. We wanted the end users to also be part of its conceptualisation and production, not just its use.

With this in mind we hosted a furniture making workshop, prior to the launch, where members worked alongside each other to fabricate the furniture for their future space. Not only was this a great opportunity for members to interact with each other, but also to learn and share skills in making and construction. The workshop aimed to give users more ownership and pride over the space by being part of its evolution.

The furniture and fixtures were designed to be simple and utilitarian, using readily available materials and simple construction methods. This allows members to continue to fabricate their own pieces into the future. increasing the longevity of the project. The designed pieces, made by members, could then be sold by the hub to raise funds for the charity. The space is raw, with rough walls, concrete floors and exposed electrical trays creating synergy with the Trew Era cafe, previously designed by Studio Raw, which is situated just next door. All design components can be combined within the space to create a modular layout that can be changed and adapted to suit the needs and requirements of users.

IMG_9741web_670-2

02

IMG_9621-web_670

7

IMG_9567web_670

8

9

IMG_9613web_670

IMG_9738web_670

11

12

13a

IMG_9554web_670

IMG_9720web_670

14

 

 

Co-design workshop, brand identity, interior design furniture design and fabrication for RAPt recovery Hub, Haggerston. 

The Recovery Hub is a collaborative project between the RAPt charity and Russel Brand and provides support for those recovering from drug and alcohol addiction.

Situated in Haggerston, the hub presents a welcoming and inclusive space for a diverse community that all share the common goal of overcoming an addiction. Along the way visitors will share experiences with one another and find security, support and motivation within the hub. As the first recovery hub of its kind, we designed the space to be experimental and flexible as the function of the space changes and evolves to suit the needs of the community. It can facilitate workshops and group work alongside personal one-on-one space.

Studio Raw saw this project not only as an opportunity to create a designed space but also to engage with the community that we were designing for. We wanted the end users to also be part of its conceptualisation and production, not just its use.

With this in mind we hosted a furniture making workshop, prior to the launch, where members worked alongside each other to fabricate the furniture for their future space. Not only was this a great opportunity for members to interact with each other, but also to learn and share skills in making and construction. The workshop aimed to give users more ownership and pride over the space by being part of its evolution.

The furniture and fixtures were designed to be simple and utilitarian, using readily available materials and simple construction methods. This allows members to continue to fabricate their own pieces into the future. increasing the longevity of the project. The designed pieces, made by members, could then be sold by the hub to raise funds for the charity. The space is raw, with rough walls, concrete floors and exposed electrical trays creating synergy with the Trew Era cafe, previously designed by Studio Raw, which is situated just next door. All design components can be combined within the space to create a modular layout that can be changed and adapted to suit the needs and requirements of users.

IMG_9741web_670-2

02

IMG_9621-web_670

7

IMG_9567web_670

8

9

IMG_9613web_670

IMG_9738web_670

11

12

13a

IMG_9554web_670

IMG_9720web_670

14